PRZEPIS NA JAJECZNICĘ DLA DZIECKA
Jajko w diecie niemowlaka jest bardzo ważne. Zaleca się, aby podawać samo żółtko od 7 miesiąca życia, a całe jajko od 11 miesiąca i to, aż 3-4 razy w tygodniu.
Na początku dodawałam je do obiadku, ale teraz szukam przepisów, gdzie jajko jest najważniejszym składnikiem. Pomysł na jajecznicę na parze znalazłam jakiś czas temu i Lili dosyć często zjada ją na śniadanie.
JAJECZNICA (NA PARZE) Z BAZYLIĄ
SKŁADNIKI:
- jajko - 1 szt.
SKŁADNIKI:
- jajko - 1 szt.
- masło
- bazylia
PRZYGOTOWANIE:
Zagotowuję wodę w garnku i wkładam do niego miseczkę. Wybieram takie naczynia, aby miska nie dotykała dna garnka. Do miseczki wkładam odrobinę masła. W momencie, kiedy się rozpuszcza, rozbijam jajko w innej miseczce i mieszam, aby połączyć żółtko z białkiem. Gdy masło jest rozpuszczone, przelewam całą masę do miseczki. W miarę ścinania się jajka mieszam, aż do uzyskania jajecznicy. Gotowe przekładam na talerzyk i posypuję bazylią.
Za każdym razem używam innych ziół. Była już jajecznica z bazylią, koperkiem, tymiankiem, czy mieszanką kilku ziół.
Zagotowuję wodę w garnku i wkładam do niego miseczkę. Wybieram takie naczynia, aby miska nie dotykała dna garnka. Do miseczki wkładam odrobinę masła. W momencie, kiedy się rozpuszcza, rozbijam jajko w innej miseczce i mieszam, aby połączyć żółtko z białkiem. Gdy masło jest rozpuszczone, przelewam całą masę do miseczki. W miarę ścinania się jajka mieszam, aż do uzyskania jajecznicy. Gotowe przekładam na talerzyk i posypuję bazylią.
Za każdym razem używam innych ziół. Była już jajecznica z bazylią, koperkiem, tymiankiem, czy mieszanką kilku ziół.