PRZEPIS NA TWAROŻEK Z POMIDOREM
Uwielbiam serek grani. Stosuję go jako dodatek do potraw, ale także jako główne danie. Idealny na słono i na słodko.
Lili też bardzo polubiła ten rodzaj serka, więc dość często gości w naszej kuchni.
TWAROŻEK GRANI Z POMIDOREM I SZCZYPIORKIEM
SKŁADNIKI:
- twarożek grani - 2-3 łyżki
- pomidor - 1 (mały)
- szczypiorek
PRZYGOTOWANIE:
Pomidora sparzam, obieram ze skórki i kroję w małą kosteczkę. Szczypiorek siekam na drobno. Mieszam wszystkie składniki.
Szczypiorek można zastąpić koperkiem, bazylią lub innymi ziołami.
Jakiś czas temu, gdzieś natknęłam się na informację, że nie powinno się łączyć twarogu z pomidorem. Poszukałam i rzeczywiście tak jest.
W tym wydaniu pomidor oprócz wielu zalet ma jedną wadę: silnie działające kwasy, które mogą nawet podrażnić błonę śluzową żołądka osób z chorobą wrzodową. Kwasy te wchodzą w reakcję z wapniem (głównym składnikiem np. białego sera), podczas której dochodzi do wytworzenia się nierozpuszczalnych kryształków. Odkładają się one w stawach, blokują je i przysparzają bólu podczas poruszania się.
Pomidor zawiera silnie działające kwasy. Jeśli połączymy go z białym serem, to zawarty w nim wapń wejdzie w reakcję z tymi kwasami i wytworzą się nierozpuszczalne kryształki. Odkładają się one w stawach, blokują je, a także przysparzają bólu podczas poruszania się.
Tak więc teraz już zdecydowanie rzadziej pozwalamy sobie na taki przysmak, bo całkowicie z niego nie zrezygnujemy. Wiadomo, że szkodzi to co w nadmiarze.
Pomidora Lili często zajada też samego lub jako obkład na kanapce. Najlepiej, kiedy łączymy go z oliwą z oliwek i bazylią.
SKŁADNIKI:
- twarożek grani - 2-3 łyżki
- pomidor - 1 (mały)
- szczypiorek
PRZYGOTOWANIE:
Pomidora sparzam, obieram ze skórki i kroję w małą kosteczkę. Szczypiorek siekam na drobno. Mieszam wszystkie składniki.
Szczypiorek można zastąpić koperkiem, bazylią lub innymi ziołami.
Jakiś czas temu, gdzieś natknęłam się na informację, że nie powinno się łączyć twarogu z pomidorem. Poszukałam i rzeczywiście tak jest.
W tym wydaniu pomidor oprócz wielu zalet ma jedną wadę: silnie działające kwasy, które mogą nawet podrażnić błonę śluzową żołądka osób z chorobą wrzodową. Kwasy te wchodzą w reakcję z wapniem (głównym składnikiem np. białego sera), podczas której dochodzi do wytworzenia się nierozpuszczalnych kryształków. Odkładają się one w stawach, blokują je i przysparzają bólu podczas poruszania się.
Pomidor zawiera silnie działające kwasy. Jeśli połączymy go z białym serem, to zawarty w nim wapń wejdzie w reakcję z tymi kwasami i wytworzą się nierozpuszczalne kryształki. Odkładają się one w stawach, blokują je, a także przysparzają bólu podczas poruszania się.
Tak więc teraz już zdecydowanie rzadziej pozwalamy sobie na taki przysmak, bo całkowicie z niego nie zrezygnujemy. Wiadomo, że szkodzi to co w nadmiarze.
Pomidora Lili często zajada też samego lub jako obkład na kanapce. Najlepiej, kiedy łączymy go z oliwą z oliwek i bazylią.